Jak idealnie dobrać panel grzewczy?

Panele grzewcze Radius +, to energooszczędne panele zaprojektowane i rozwijane w kraju.  Są to promienniki długofalowe. Oznacza to ponad 97% udziału długiej fali podczerwonej przy emisji ciepła do otoczenia.



Grzejniki na podczerwień typu Radius+ występują w mocach 350W, 550W, 750W, 950W - których zastosowanie zależy od wielkości pomieszczeń.
Producent Paneli podaje następujące wielkości do paneli:


Moc paneluMaksymalna powierzchnia
350 W5 m2
550 W7,5 m2
750 W10 m2
950 W12,5 m2




Jeśli nasze pomieszczenie jest większe niż 12,4 m2,  w bardzo łatwy sposób możemy wyliczyć jakie panele nam są potrzebne. Wystarczy, że zastosujemy ten wzór:

pow w m2 * 2,5 * 25W

Przykładowo:

Mamy pomieszczenie o powierzchni 20 m2, na podstawie tego wzoru możemy wywnioskować, że dla optymalnego komfortu cieplnego potrzebujemy 1x panel 950W i jeden raz panel 350W.






Co warto dobrać do paneli grzewczych?

Panele marki Radius + nie posiadają wbudowanego termostatu, dlatego gdy chcemy mieć możliwość regulowania temperatury warto zaopatrzyć się w termostat, który pozwoli nam regulować temperaturę panelu.

Dodatkowo panele te zazwyczaj wieszamy na ścianie  bądź suficie. Dlatego też gdy chcemy go jednak postawić w pomieszczeniu warto zaopatrzyć się w nóżki do paneli.

GŁÓWNE ZALETY PANELI GRZEWCZYCH PODCZERWIENI:

Energooszczędność:

Uzyskuje się dzięki temu, że mur zostaje wysuszony i taki pozostaje. Dzięki temu obniża się przewodnictwo ciepła przez ściany, a tym samym mniejsze jest zapotrzebowanie na ciepło. Dodatkowo obniżenie temperatury o ok. 2 stopnie (bez spadku odczuwanego komfortu termicznego) oznacza: - mniejszą ilość transportowanego ciepła przez przestrzeń, dzięki mniejszej różnicy temperatur wewnątrz i na dworze; - zmniejszenie strat ciepła podczas wymiany powietrza (przez szparki, lufciki, fugi). Przy obniżce temperatury o 2 st. oszczędność energii wynosi ok. 10%. 

  • brak konieczności wydzielenia miejsca do przechowywania opału, kosztów jego transportu oraz przeładunku
  • zbędność komina, jego konserwacji i okresowego czyszczenia
  • brak pomieszczenia na piec oraz kosztów jego konserwacji
  • działanie bez wzbijania kurzu i wywoływania cyrkulacji powietrza (ważne dla alergików)
  • długa żywotność
  • energooszczędność
  • brak kosztów konserwacji
  • brak strat ciepła tak jak ma to miejsce podczas jego transportu rurami od pieca do kaloryferów
  • odpada zakup kosztownego pieca oraz jego okresowej konserwacji, napraw i obsługi
  • odpadają koszty konserwacji lini przesyłowych oraz niebezpieczeństwo ich nieszczelności, przecieku i eksplozji
  • łatwy montaż
  • oszczędność miejsca, elegancja i funkcjonalność

 

Ekonomia:
Skuteczność wynosząca prawie 100% (ciepło jest konsumowane w miejscu jego wytworzenia), nie tworzy warstw powietrza (wznoszące powietrze ciepłe, opadające chłodne), dopasowana do indywidualnych potrzeb regulacja. 
Koszt ekploatacji systemu ogrzewania podczerwienią w polskich warunkach, to statystycznie około 5 zł. za metr kwadratowy ogrzewanej powierzchni w skali miesiąca, w którym występują głównie minusowe temperatury. Oznacza to, iż ogrzanie powierzchni 40 m2 to koszt około 200 zł miesięcznie podczas zimy.

Ekologia:
Mała energochłonność dzięki bezpośredniej emisji ciepła, brak szkodliwych emisji, brak zużycia tlenu i wydzielania spalin. 

Wellness:
Higieniczność, brak przeszkadzającego ciągu powietrza, nie powoduje wzbijania kurzu, nie powoduje wysychania powietrza, wzmacnia system odporności, kojące przyjemne i zdrowe ciepło.